internationale projecten leerlingen
An Erasmus+ Exchange:
Mangia, mangia by students from Naples and Amsterdam
Van 9 tot 14 maart 2024 is een groep Nederlandse leerlingen van het Spinoza Lyceum Amsterdam afgereisd naar Napels, Italië om deel te nemen aan een Erasmus+ programma, gefinancierd door de Europese Unie. Het project is gelinkt aan het duurzame ontwikkelingsdoel “Partnership for goals” van de VN.
Bij aankomst op het vliegveld stond een groep enthousiaste leerlingen van Liceo F. Sbordone di Napoli ons op te wachten. Met deze school kennen we een jarenlange traditie van uitwisselingsreizen. Waarbij de leerlingen over en weer bij elkaar in gastgezinnen verblijven. Na een warm en enthousiast onthaal – met zelfgemaakte spandoeken en slingers – gingen de leerlingen mee naar de gastgezinnen. Ze werden verrast door de gastvrijheid, volledig ondergedompeld in de Napolitaanse cultuur en deden gedurende deze week veel inspiratie op voor het culinaire project: Mangia, mangia (of: foodswap).
Onze leerlingen maakten in de gastgezinnen kennis met elkaars thuis tradities. Deze vormden de aanleiding voor het gezamenlijke kookproject. In Napels hebben de leerlingen bij hun gastgezin een kookrecept gevraagd en klaargemaakt om samen als maaltijd te nuttigen. De herkomst van deze gerechten en van de ingrediënten werden met elkaar besproken tijdens het eten.
Samen hebben wij op een prachtige locatie – een voormalige privé theater van de koninklijke familie – een pizza bak cursus gevolgd, met veel informatie over typische Napolitaanse ingrediënten en het tegengaan van voedselverspilling in de stad.
Daarnaast leerden we de Napolitaanse cultuur en de stad Napels kennen aan de hand van een aantal bekende en minder bekende historische locaties in en om de stad. Zo hebben wij in Pompeii, de nieuwe opgravingen van de taverna’s bezocht – een bewijs dat streetfood niets nieuws is. In het historisch centrum onder een 17e eeuws kerk hebben wij de de ondergrondse wereld van Napels ontdekt, in het bijzonder de Grieks-Romeinse waterreservoirs waar eeuwenlang het drinkwater voor Napels wordt verzameld.
Terug in Amsterdam hebben onze leerlingen voor hun eigen gezin de eetgewoontes van Napels proberen na te bootsen voor hun eigen familie door het recept van het Napolitaanse gastgezin zelf te reproduceren. De Napolitaanse leerlingen werden getrakteerd op Nederlandse lekkernijen.
Op de laatste dag hebben alle leerlingen zowel van Amsterdam als Napels samengewerkt in de schooltuin, met tegels verplaatsen, wieden, harken en zaailingen plaatsen, om het lenteklaar te maken en zelf groenten te kunnen oogsten.
Andere Erasmus+ uitwisselingen tussen het Spinoza Lyceum en:
- Nantes: Sustainable Cities by students from Nantes and Amsterdam
- Sevilla: No hay un planeta B met studenten uit Sevilla en Amsterdam
- Porto: An Erasmus+ Exchange: History Hub by students from Porto en Amsterdam
- Olympia: het Emerisio Gymnasio Archalas in Olympia: Beyond the games
- Leipzig: Evangelisches Schulzentrum Leipzig met als thema: Duurzame steden
- Barcelona: het Sant Gervasi in Barcelona (Mollet del Vallès): kunstproject Mi casa, Su casa
Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite opvattingen en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Nationaal Agentschap weer. Noch de Europese Unie, noch het Nationaal Agentschap kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.