DE KUNST
VAN HET LEREN

Kennismaken en open dagen

Wanneer je naar de middelbare school gaat, is het erg belangrijk om goed de tijd te nemen om uit te zoeken welke school het beste bij je past. Alleen al in Amsterdam zijn er een heleboel goede middelbare scholen en op de ene school voel je je nu eenmaal meer thuis dan op de andere.

Omdat je als leerling uiteindelijk veel tijd op een school door zult brengen, is het belangrijk dat de keuze voor een bepaalde school heel zorgvuldig gemaakt kan worden. Daarom organiseert het Spinoza Lyceum verschillende kennismakingsmomenten voor basisschoolleerlingen. Op die manier kunnen zij vast ervaren hoe het is om op deze school rond te lopen en om er les te hebben.

De informatiemiddag voor groep 7

Sommige basisschoolleerlingen of ouders van leerlingen willen graag in groep 7 al voor het eerst kennismaken met een middelbare school. Daarom organiseert het Spinoza Lyceum ieder jaar een informatiemiddag voor leerlingen uit groep 7. De belangstelling voor deze middag is vaak groot en het maximum aantal aanmeldingen is beperkt, dus het is verstandig je hier op tijd voor op te geven. Dit jaar vindt de informatiemiddag plaats op 31 maart. Meer informatie over hoe je je kan aanmelden volgt binnenkort op deze pagina.

De lesjesmiddag

Om een school te leren kennen werkt het natuurlijk heel goed als je alvast eens een eerste indruk kunt krijgen van hoe er lesgegeven wordt. Daarom wordt er op het Spinoza Lyceum ieder jaar ook een lesjesmiddag georganiseerd voor leerlingen uit groep 8.

Tijdens de lesjesmiddag kun je twee verschillende, korte lessen volgen om op die manier mee te maken hoe een les er op het Spinoza Lyceum aan toegaat. Zo krijgen leerlingen vast een idee van hoe een vak er op de middelbare school uitziet.

Daarnaast wordt ook uitgelegd wat het betekent om op een daltonschool te zitten. In het daltononderwijs krijgen leerlingen meer verantwoordelijkheid over hoe zij willen leren en kunnen ze vaak zelf bepalen hoe ze willen werken, met aandacht voor zelfstandigheid, maar ook voor samenwerken in groepjes. (Meer informatie over het daltononderwijs vind je hier Daltononderwijs. Tijdens de lesjes maken de leerlingen vast kennis met de eerste principes van het daltononderwijs.
Meer informatie over hoe je je kan aanmelden voor de lesjesmiddag vind je binnenkort op deze website.

Open Dagen

De meest bekende manier om kennis te maken met een middelbare school is via de Open Dagen. Op die dagen is de school te bezichtigen voor geïnteresseerde basisschoolleerlingen . Het Spinoza Lyceum is dit jaar te bezoeken op 4, 5 en 6 februari 2021.

Wij hopen de Open Dagen coronaproof te kunnen organiseren, zodat er in het theater een welkomstspeech kan worden gehouden door de rector, gevolgd door presentaties van leerlingen, die bijvoorbeeld fragmenten uit de grote musical- en dansvoorstellingen van de school laten zien, of laten horen wat zij tijdens de extra lessen muziek hebben geleerd.

Daarnaast zijn alle vaklokalen te bezoeken en kunnen leerlingen in gesprek gaan met de docenten en leerlingen van de school, om zo te weten te komen hoe er op het Spinoza Lyceum precies lesgegeven wordt. Ook kan er gesport worden in de gymzalen en zijn er leerzame proefjes te doen in de bètavleugel van de school. Zo kunnen basisschoolleerlingen alle aspecten van het onderwijs op het Spinoza Lyceum al een beetje leren kennen.