Onderwijsaanbod

Het Spinoza Lyceum is een brede scholengemeenschap met 1280 leerlingen. We bieden verschillende soorten onderwijs aan: gymnasium, atheneum, havo en mavo. De verdeling van de leerlingen over de verschillende onderwijssoorten wordt in de grafiek hiernaast afgebeeld.

Het brede onderwijsaanbod heeft een belangrijk voordeel: als het nodig is, kan je in de onderbouw van schooltype veranderen zonder van school te moeten wisselen.

De school werkt met een eenjarige brugklas (eerste klas). We hebben verschillende soorten brugklassen. De brugklas waarin jij geplaatst wordt, is afhankelijk van het advies van je basisschool.

Soorten brugklassen

De gymnasium brugklas is voor leerlingen met een gymnasium/vwo-advies. In het tweede jaar kan je eventueel kiezen voor het atheneum. Gymnasiumleerlingen maken in de brugklas kennis met de klassieke cultuur en de klassieke talen.

De atheneum brugklas is voor leerlingen met een vwo-advies die voor het atheneum kiezen.

De havo/atheneum brugklas is voor leerlingen met een havo-, havo/vwo- of vwo-advies. De docenten geven zowel op havo- als op vwo-niveau les. De lessen zijn dus voor iedereen uitdagend.

Vanuit de havo/atheneum brugklas kan je doorstromen naar de klas 2 atheneum of klas 2 havo/atheneum. Als je in de havo/atheneum brugklas zeer goede resultaten behaalt, kan je doorstromen naar klas 2 van het gymnasium. Je krijgt in klas 2 dan nog een periode aanvullend onderwijs op het gebied van klassieke talen en cultuur.

De kunstklas mavo/havo is voor leerlingen met vmbo-tl advies, vmbo-tl/havo-advies die belangstelling hebben voor kunst.

Kunst en muziek in de brugklas

Als je kiest voor de kunstklas mavo/havo krijg je een speciaal kunstprogramma met muziek, zang, drama, dans en tekenen. Om deel te kunnen nemen aan de kunstklas is een goede motivatie voor de kunstvakken én een positieve leerhouding noodzakelijk.

Als je in een havo/atheneum- of gymnasiumbrugklas zit, kan je je aanmelden voor MuziekPlus. Dit is een uitgebreid muziekprogramma van drie lesuren in de week. Voor het muziekplusprogramma doe je auditie.

Wil je meer weten over de kunstklas of over MuziekPlus? Kijk dan op de pagina Kunst en cultuur.

Doorstromen

Het Spinoza Lyceum biedt de mogelijkheid om over te stappen op een ander schooltype. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Na 4 mavo kan je doorstromen naar de havo. Na 5 havo kan je overstappen naar het atheneum.

Kunst04
Kunst18