Internationale projecten docenten
Taalcursus voor docenten in Nice
Nice est très nice
Eind juli 2024 vertrok Jate Terpstra, docent Frans en coördinator Internationalisering op het Spinoza Lyceum met de trein naar Nice om daar een cursus te volgen voor docenten Frans als vreemde taal. Deze cursus werd gefinancierd vanuit het Erasmus+ programma. De cursus was niet alleen bedoeld om de kennis van de Franse taal en cultuur weer even op te frissen maar vooral ook om nieuwe lesideeën te ontwikkelen met docenten Frans uit heel Europa.
‘Met een krappe overstap in Parijs, waar de Olympische Spelen in volle gang waren, en een uiteindelijk 10 uur durende treinreis, kwam ik op zondagavond aan in het snikhete Nice. De cursus begon meteen op maandagochtend om 9.00uur en daar leerde ik mijn medecursisten kennen: docenten uit Hongarije, Polen, Spanje, Oostenrijk en Tsjechië. Hoewel ik van tevoren had bedacht alleen het ochtend programma te volgen van 9.00 tot 12.00uur (ik had immers ook vakantie), vond ik de lessen zo ontzettend interessant dat ik geen enkele middagles heb overgeslagen 🙂
Wat het zo leuk en leerzaam maakte? – Het contact met de medecursisten en het uitwisselen van ervaringen en lesideeën; – de inspirerende lessen waardoor ik met heel veel nieuw materiaal en allerlei nieuwe ideeën dit schooljaar ben gestart; – de onderdompeling in de Franse taal en cultuur waardoor mijn oude, enigszins verroeste liefde weer springlevend werd; – het ontdekken van Nice (echt geweldige stad, ik waande me helemaal terug in de belle epoque) en de omgeving per trein; – de ervaring van het alleen reizen waardoor je veel meer openstaat voor je omgeving en makkelijk contact legt met onbekenden.’ |
-Jate Terpstra staat in het midden helemaal achteraan op de foto-
Taalcursus Spaans in Santiago di Compostela
In augustus 2024 is Saskia Exposito Hinchado (docent Spaans), in het kader van het Erasmus+ programma, een week in Santiago de Compostela geweest om verschillende workshops te volgen voor het ontwikkelen van didactisch materiaal voor het schoolvak Spaans. Hieronder een kort verslag:
‘Ik verbleef in een hostel en iedere ochtend ontbeet ik in ’t café naast het hostel. Meestal at ik pan con tomate y jamón terwijl ik luidruchtige gesprekken om mij heen hoorde en de Olympische Spelen keek op tv. Iedereen liet elkaar in zijn waarde. Na mijn ontbijt zei ik de serveersters gedag en liep ik fluitend naar de academie. Met mijn rugzak op en mijn recent geknipte boblijn voelde ik me net Dora The Explorer, maar dan onder de Spaanse zon. De dag was nog maar net begonnen en ik was al intens gelukkig. Een lesdag duurde van 9 tot 14 uur.
Santiago staat bekend om de vele pelgrimsroutes, dit was dan ook het eerste lesonderwerp. De workshops hebben mij geïnspireerd, maar ook kritisch laten kijken naar mijn eigen lessen en mijn manier van lesgeven. Samen met de medecursisten (docenten Spaans uit heel Europa) hebben we veel materiaal ontwikkeld en uitgewisseld. Denk hierbij aan het gebruik van reclamevideo’s, stripverhalen, gedichten, afbeeldingen en nog veel meer!
Na een lesdag was het natuurlijk tijd om lekker warm te eten. Ik heb elke dag ergens anders gegeten, maar de mercado naast de academie was toch wel het hoogtepunt. Met een voldaan gevoel ging ik terug naar het hostel (lees: ik kon amper lopen omdat ik zoveel had gegeten) om een welverdiende siesta te houden zodat ik in de middag weer mee kon doen met een activiteit die voor ons georganiseerd werd. Denk aan musea bezoek, een stadstour of een excursie. Ook in de avond zag ik de meeste medecursisten weer. We gingen samen op pad en aten elke avond samen. Ik heb een geweldig leerzame tijd gehad in Santiago en ik deel graag mijn ervaringen met iedereen die geïnteresseerd is’.
Projecten in 2023:
In september 2023 heeft Irene Brouwer, kunstdocent aan het Spinoza Lyceum, een cursus in Barcelona gevolgd samen met tien andere docenten uit heel Europa. Lees hier haar verhaal: Docentenmobiliteit-training in Barcelona.