Science

Heb jij plezier in exacte vakken zoals natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie? Dan is het Spinoza Lyceum de school voor jou! Onze school heeft namelijk een moderne sciencevleugel met een sciencelab. In dit laboratorium kan je zelfstandig proefjes en experimenten uitvoeren, bijvoorbeeld tijdens het daltonuur.

Wiskunde

Op het Spinoza Lyceum werken we bij wiskunde in groepen. Samen weet je meer. Je kunt kiezen voor drie routes om wiskunde te leren: de basisroute, een versnelde route met daarna extra stof of de basisroute met herhaling omdat je het moeilijk vond. Elk jaar doet een aantal leerlingen van onze school mee aan de Wiskunde Olympiade. Ook doen we jaarlijks mee aan de Kangoeroewedstrijd. Alle leerlingen uit 5 vwo en 5 havo doen mee aan de Wiskunde A-lympiade of de Wiskunde B-dag. De leerlingen uit 4 mavo hebben die dag een wiskundedag. En leerlingen die dat leuk vinden, kunnen deelnemen aan bèta-plus, een extra uur waarin allerlei wiskunde- en andere bèta-onderwerpen aan bod komen.

Mens & Natuur

In de eerste en de tweede klas havo en vwo krijg je het vak Mens & Natuur. Tijdens Mens & Natuur werk je aan experimenten over natuurverschijnselen en technische ontwerpopdrachten. Je ontwikkelt zo onder andere doorzettingsvermogen, logisch denken en creatief en technisch inzicht.

Natuurkunde, scheikunde en biologie

Spiergroepen in een kippenvleugel bestuderen? Dat doe je bij het vak biologie. Dit vak staat in de eerste, tweede en derde klas op het programma. Je houdt je bij Biologie bezig met de natuur en de levende organismen. Tijdens de lessen ga je aan het werk met de microscoop en op excursie naar Artis.

In de tweede en derde klas mavo, havo en vwo krijg je natuurkunde. Tijdens dit vak leer je bijvoorbeeld nauwkeurig meten en doe je onderzoek. In de derde klas komt het vak scheikunde aan bod. Scheikunde gaat onder andere over het scheiden van stoffen, over de eigenschappen van stoffen en chemische reacties.

Een leuk onderdeel van alle exacte vakken is het practicum waarin je op een interactieve wijze je geleerde stof in praktijk brengt.

Natuur, Leven en Technologie

In de bovenbouw kan je kiezen voor het vak Natuur, Leven en Technologie (NL&T) in de profielen Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek (havo en vwo). Je maakt tijdens dit vak onder andere kennis met moderne ontwikkelingen in de natuurwetenschappen en doet excursies en veldwerk.

De havo-leerlingen gaan aan de slag met technische en toegepaste technologieonderwerpen, zoals 3D-visualisatie en programmeren op de computer. Vwo-leerlingen houden zich bezig met wetenschappelijke uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van het heelal en zwarte gaten.

Robotica

Voor sommigen is het weggelegd om tijdens daltonuren dieper in te gaan op techniek. Een paar jaar geleden lag het accent op het bouwen van robots. Daar heeft de school ook wedstrijden mee gewonnen. De laatste jaren heeft de robotica-groep zich gestort op het 3D-printen en het bouwen van drones.

Science02
Science04