Science

Heb jij plezier in exacte vakken zoals natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie? Dan is het Spinoza Lyceum de school voor jou! Onze school heeft namelijk een moderne sciencevleugel met een sciencelab. In dit laboratorium kan je zelfstandig proefjes en experimenten uitvoeren, bijvoorbeeld tijdens het daltonuur.

Wiskunde

Op het Spinoza Lyceum werken we bij wiskunde in groepen. Samen weet je meer. Je kunt kiezen voor drie routes om wiskunde te leren: de basisroute, een versnelde route met daarna extra stof of de basisroute met herhaling omdat je het moeilijk vond. Elk jaar doet een aantal leerlingen van onze school mee aan de Wiskunde Olympiade. Ook doen we jaarlijks mee aan de Kangoeroewedstrijd. Alle leerlingen uit vijfde klassen vwo en havo doen mee aan de Wiskunde A-lympiade of de Wiskunde B-dag. De leerlingen uit 4 mavo hebben die dag een wiskundedag. En leerlingen die dat leuk vinden, kunnen deelnemen aan bèta-plus, een extra uur waarin allerlei wiskunde- en andere bèta-onderwerpen aan bod komen.

Science

In de eerste en de tweede klas havo en vwo krijg je het vak science. Tijdens science werk je aan experimenten over natuurverschijnselen en technische ontwerp opdrachten. Je ontwikkelt zo doorzettingsvermogen, logisch denken en creatief en technisch inzicht.

Natuurkunde, scheikunde en biologie

Spiergroepen in een kippenvleugel bestuderen? Dat doe je bij het vak biologie. Dit vak staat in de eerste, tweede en derde klas op het programma. Je houdt je bij Biologie bezig met de natuur en de levende organismen. Tijdens de lessen ga je aan het werk met de microscoop en op excursie naar Artis.

In de tweede en derde klas mavo, havo en vwo krijg je natuurkunde. Tijdens dit vak leer je bijvoorbeeld nauwkeurig meten en doe je onderzoek. In de derde klas komt het vak scheikunde aan bod. Scheikunde gaat onder andere over het scheiden van stoffen, over de eigenschappen van stoffen en chemische reacties.

Een leuk onderdeel van alle exacte vakken is het practicum waarin je op een interactieve wijze je geleerde stof in praktijk brengt.

Natuur, Leven en Technologie

In de bovenbouw kun je kiezen voor het vak Natuur, Leven en Technologie (NL&T) in de profielen Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek (havo en vwo). Je maakt tijdens dit vak onder andere kennis met moderne ontwikkelingen in de natuurwetenschappen en doet excursies en veldwerk.

De havo-leerlingen gaan aan de slag met technische en toegepaste technologieonderwerpen, zoals 3D-visualisatie en programmeren op de computer. Vwo leerlingen krijgen te maken met wetenschapstheoretische uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van het heelal en zwarte gaten.

Science03
Science04