Daltononderwijs

Het Spinoza Lyceum is de enige daltonschool in Amsterdam en omgeving. Door het volgen van daltononderwijs leer je zelfstandig werken, samenwerken en verantwoordelijkheid dragen. Allemaal vaardigheden die in onze moderne maatschappij heel belangrijk zijn.

Helen Parkhust (1887-1973), onderwijzeres in de Verenigde Staten, bedacht het daltononderwijs. Ze vond het belangrijk dat leerlingen in hun eigen tempo en op hun eigen niveau leren.

Daltonuur

Naast de gewone lessen heb je iedere dag een daltonuur. Dit is een verplicht uur waarin je zelfstandig aan de slag gaat. Je hebt de vrijheid om te kiezen aan welk vak je werkt. Maar ook bij welke docent of met welke medeleerlingen. Tijdens de daltonuren werk je aan de opdrachten die staan beschreven in de daltonstudiewijzer. Ook kun je het daltonuur gebruiken om extra uitleg te vragen.

Vier perioden

Het jaar is ingedeeld in vier gelijke delen en voor iedere periode staat in de studiewijzer:

• de onderwerpen die tijdens een periode aan bod komen;
  • welk deel van de opdrachten je zelfstandig moet doen;
  • wat je aan het einde van een periode moet weten en kunnen;
  • wanneer je opdrachten moet inleveren;
  • hoe opdrachten worden getoetst;
  • hoe opdrachten meetellen voor het rapport.

Ook worden gedurende het jaar tijdens de daltonuren verschillende cursussen aangeboden. Zo zijn er de musical, daltondans, de brugklasmusical waar je voor een langere tijd voor opgeeft, maar ook wat kortlopende modules als yoga, songwriting en wiskundespelletjes.

Meer informatie over daltononderwijs

Wil je nog meer weten over daltononderwijs? Kijk dan op de website www.dalton.nl. Daar vind je ook informatie over de Nederlandse Dalton Vereniging, waar het Spinoza Lyceum bij is aangesloten. Deze film, te zien via YouTube, geeft een goed beeld van het daltononderwijs.

Kunst18
Kunst02