Schrijfster en filmmaker Marlies Allewijn op bezoek

Schrijfster en filmmaker Marlies Allewijn bracht afgelopen woensdagmiddag een bezoek aan het Spinoza Lyceum. De klassen 3A1, 3G1 en 3G2 waren aanwezig in het theater alwaar Marlies voor leerlingen én docenten een zeer interessant, persoonlijk verhaal vertelde over haar laatste boek en over haar werk als schrijfster. 3A2 kreeg Marlies Allewijn daarna in de klas op bezoek. Het bezoek van een auteur is voor onze leerlingen een hele bijzondere ervaring. Toen de schoolleiding twee weken geleden ook nog eens voor alle derde vwo-klassen een E-boek faciliteerde, was het feest compleet.

Voor haar laatste boek, Ze was 16, verdiepte Allewijn zich in haar Zeeuwse roots en deed zij onderzoek naar de gebeurtenissen in Zeeland, met name op Walcheren, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten is.

Allewijn vertrok op haar achttiende naar Amsterdam en verenigt in haar boek die twee werelden door gebruik te maken van twee vertellers in een andere tijdsperiode. Twee jonge vrouwen die, ondanks een verschil in o.a. tijd (oorlog en vrede) en omgeving (provincie en stad) soms dezelfde keuzes moeten maken. Het verhaal zet aan tot nadenken over vriendschap, goed en kwaad, liefde en jezelf durven zijn. De personages in het boek stellen veel vragen en er is in deze tijd veel behoefte aan het bespreken van mogelijke antwoorden op deze vragen.

Veel leerlingen hadden het boek gelezen en er werden dan ook mooie vragen gesteld aan Marlies. Vragen met betrekking op het schrijversvak: “Heeft u wel eens last van een writers block”, “Leeft u mee met de personages?” of “Hoeveel research pleegt u voordat u gaat schrijven?” en vragen over de inhoud: “Waarom kiest u voor het verhaal van Janna voor het zij-perspectief en voor het verhaal van Ize voor het ik-perspectief?”

Zelf wilde Marlies graag van leerlingen weten welke keuzes zij gemaakt zouden hebben. Zou jij bij het verzet gaan? Of is het eenvoudiger om je aan te sluiten bij de grijze massa? Zou jij voor de Duitsers werken? Durf je altijd jezelf te zijn?

Marlies bracht later die dag ook nog een bezoek aan een 2e klas. Deze kinderen hebben weer nieuwe leesinspiratie opgedaan dankzij het bezoek en de verhalen van Marlies.

Met veel dank aan Hans Wildeboer voor het regelen van het bezoek van deze sympathieke schrijfster. De sectie Nederlands wil tevens de schoolleiding hartelijk danken voor het E-boek dat zij heeft gegeven aan onze 3vwo-leerlingen.

Sara Janssen