• image
  • image

Ons Daltononderwijs

De leerlingen van nu hebben het niet gemakkelijk. Enerzijds zijn ze nog volop op zoek naar zichzelf, anderzijds moeten ze ook al bezig zijn met de vraag welke vervolgopleiding en welk beroep straks het beste bij hen past. En aangezien de samenleving er alleen maar complexer op is geworden, is deze laatste vraag steeds moeilijker te beantwoorden.

Ik ben ervan overtuigd dat onze daltonkernwaarden richting geven aan het zoekproces dat onze leerlingen ondergaan.

Leerlingen op het Spinoza Lyceum leren zelfstandig te werken. De daltonstudiewijzer biedt leerlingen voldoende houvast en tijdens de reguliere lessen en het dagelijkse daltonuur op school worden leerlingen in de gelegenheid gesteld deze zelfstandigheid in de praktijk toe te passen.

Daarnaast vinden we het enorm belangrijk dat leerlingen écht leren samenwerken. Ieder mens maakt immers in het dagelijks leven deel uit van meerdere levensgemeenschappen en dan is het belangrijk dat ze over voldoende vaardigheden beschikken om goed binnen een groep te kunnen functioneren.

Vertrouwen geven is misschien nog wel het allerbelangrijkste. Vertrouwen in leerlingen en vertrouwen in elkaar. Door vertrouwen te geven bieden we leerlingen de ruimte om zelf het onderwijsleerproces vorm te geven, bieden we ze de ruimte om te mogen zijn wie ze zijn. We leren ze om verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die ze elke dag weer opnieuw maken. Juist dan ontstaan er mogelijkheden om de talenten van elke leerling tot ontwikkeling te laten komen. Eén dag rondlopen op het Spinoza Lyceum en je staat versteld van de vele verschillende talenten van onze leerlingen.

Leren ontstaat op het moment dat je terugkijkt op wat je gedaan hebt, nagaat waarom dingen goed en niet goed zijn gegaan. Door leerlingen regelmatig te laten reflecteren op datgene wat ze dagelijks in de praktijk toepassen, ontstaat als van nature een leercyclus die hen helpt om telkens weer de juiste vervolgstappen te maken.

Kortom, ons daltononderwijs bereidt onze leerlingen voor op de zeer ingewikkelde samenleving waarin we leven, leert ze om de goede keuzes in het leven te maken zodat ze straks niet alleen succesvol zullen zijn, maar ook gelukkig en dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste in het leven.

 

Jan Paul Beekman

Rector Spinoza Lyceum

 
spinozalyceum Wil je graag een kijkje nemen op het Spinoza Lyceum? Kom dan langs op een van de open dagen. Donderdag 8... https://t.co/pTWNk5iqpu
19h
spinozalyceum Morgen viert het Spinoza Lyceum de dag van de Franse taal met interessante workshops, verschillende vaklessen met... https://t.co/s21zGSBUrn
spinozalyceum Brugklaskamp 2017 @ Summercamp Heino was geslaagd!
spinozalyceum Tijdens de grote pauze deze week kan je zelfgemaakte cupcakes, Turkse pizza en meer kopen en de opbrengst gaat... https://t.co/yMv4riU4Jw
spinozalyceum Het nieuwe schoolgebouw van Spinoza20first is officieel geopend ! https://t.co/aWROIOBGHx

  

 info@spinozalyceum.nl

 020 - 5 777 444